Για ποιο λόγο να βάλω ενεργειακό τζάκι στο σπίτι

Ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης, πέρα από την εξαιρετικά δαπανηρή και αντιοικολογική κάυση πετρελαίου, είναι η χρήση ενεργειακού τζακιού, το οποίο είναι παράλληλα και οικολογικό μέσο καθώς καίει ανανεώσιμα καύσιμα (ξύλα). Τα κλασσικά τζάκια που υπάρχουν στα σπίτια εξυπηρετούν διακοσμητικούς κυρίως λόγους, ζεσταίνοντας απλά ένα μικρό μέρος του σπιτιού και δεν αποτελούν βασική πηγή θέρμανσης. Σήμερα το τζάκι αποτελεί πλέον την κεντρική και βασική πηγή θέρμανσης ενός σπιτιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή-τοποθέτηση ενεργειακών-οικολογικών τζακιών τα οποία εξοικονομούν σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας και αποδεικνύονται ιδιαιτέρως οικονομικά ως προς την λειτουργία τους, ενώ παράλληλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι είναι ενεργειακό-οικολογικό τζάκι

Ενεργειακό τζάκι είναι η εστία κατάλληλα κατασκευασμένη έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται όσο γίνεται περισσότερο την ενέργεια που παράγεται από την καύση του ξύλου και να διοχετεύει στο χώρο ποσότητα θερμικής ενέργειας. Οικολογικά τζάκι είναι η εστία η οποία είναι εφοδιασμένη με τον θάλαμο της δευτερογενούς καύσης. Τι είναι όμως η δευτερογενής καύση; Είναι ένα ειδικά κατασκευσμένο εξάρτημα εφαρμοσμένο στην πλάτη της εστίας και σαν σκοπό έχει την επεξεργασία από τα κατάλοιπα της πρωτογενούς καύσης σε θερμοκρασία πάνω από 400 βαθμούς κελσίου. Συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως μια καλή δευτερογενή καύση δεν αφήνει καθόλου κατάλοιπα για το περιβάλλον και επιπλέον πετυχαίνουμε την τέλεια απόδοση που μπορεί να φτάσει και το 90%.

Η κύρια διαφορά ενός παραδοσιακού τζακιού και ενός ενεργειακού οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην ύπαρξη πόρτας με κεραμικό υψηλού θερμικού σοκ τζάμι. Κλείνοντας την πόρτα της ενεργειακής εστίας αφενός δεν απορροφά τον ήδη θερμό αέρα του εσωτερικού χώρου, αφετέρου γίνεται έλεγχος του ποσοστού οξυγόνου που διοχετεύεται στον χώρο καύσης με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη καύση και τις μικρότερες απώλειες θέρμανση από την καμινάδα.