Για το τζάκι

Για να έχει καλή απόδοση το τζάκι πρέπει πρώτα από όλα να είναι καλοσχεδιασμένο και σωστά κατασκευασμένο

Η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που δίνει ένα τζάκι εξαρτάται σημαντικά από τα καυσόξυλα και από την εστία που μπορεί να είναι χτιστή με πυρότουβλα (απόδοση 10-15%), προκατασκευασμένη με μαντέμι (απόδοση 15-25%) ή ενεργειακή (απόδοση ως και 85%). Τα ενεργειακά τζάκια προτιμούνται σήμερα, διότι έχουν τη μεγαλύτερη θερμική απόδοση. Η επιλογή της πόρτας του τζακιού που πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να απομονώνει τον αέρα έχει, επίσης, σημαντικό ρόλο.

Ως προς τα καυσόξυλα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο είδος, μέγεθος και στα χαρακτηριστικά αυτών που θα επιλέξουμε Άλλα είδη είναι κατάλληλα για «προσάναμμα» και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση» που θέλουμε να κρατήσει για πολλές πολλές ώρες! Η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται, ακόμα, σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των καυσόξυλων, καθώς και από την υγρασία τους. Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας ξύλα για τζάκι, κατάλληλα για καυσόξυλα, είναι η δρυς, η ελιά και η οξιά, ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει.

Διαλέγουμε συνεπώς τα καυσόξυλα που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά.

Θα πρέπει, επιπλέον, να προσέξουμε και τον τρόπο πού θα τοποθετήσουμε τα ξύλα για το τζάκι στην εστία, αφού η θερμότητα που δίνει το τζάκι εξαρτάται και από το σωστή τοποθέτησή τους. Ένα μυστικό στην επιτυχία της καλής φωτιάς είναι ότι δεν πρέπει τα καυσόξυλα να είναι στριμωγμένα μεταξύ τους, για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας ανάμεσά τους και να τα τροφοδοτεί με το απαραίτητο για την καύση οξυγόνο.

Συχνά προβλήματα και συμβουλές για το άναμμα των καυσόξυλων:

  • Τα ξύλα είναι πολύ υγρά ή η ροή αέρα είναι ανεπαρκής. Ο θάλαμος καύσης δεν έχει τη βέλτιστη θερμοκρασία που πρέπει να είναι μεταξύ 850 και 1000 βαθμών. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τους σύγχρονους θαλάμους καύσης που κατασκευάζονται από κεραμικά υλικά ή μεταλλικά φύλλα από χάλυβα.
  • Ο καπνός δε φεύγει Στην περίπτωση αυτή πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εισέρχεται επαρκής αέρας από το σύστημα εξαερισμού. Μερικές φορές, ο αέρας μπορεί να ασκεί πίεση στην κορυφή του τζακιού. Θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί φραγμός που να προστατεύει την καμινάδα από τον άνεμο. Κάποιες φορές, βέβαια, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε λάθος στην κατασκευή του τζακιού, όταν το εγκάρσιο τμήμα της καμινάδας είναι πολύ μικρό.
  • Τα ξύλα δεν είναι εύφλεκτα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί είναι πολύ μεγάλα, είτε γιατί δεν έχουν στεγνώσει αρκετά είτε γιατί η συγκέντρωση οξυγόνου στο χώρο είναι πολύ μεγάλη.